Ik moet een uitvaart regelen

Ik moet een uitvaart regelen
Zodra een uitvaart geregeld moet worden, komt er een hoop op je af. In een korte tijd krijg je veel informatie en moet je veel keuzes maken. Heeft de overledene een uitvaartverzekering of was dit niet het geval? Wil je volledig de zorg uit handen geven aan een uitvaartverzorger of wil je zelf een aantal zaken regelen? En hoe weet je dan dat je niets over het hoofd ziet?

Op deze pagina geven we je zoveel mogelijk handvatten, zodat je weet wat er van dag tot dag allemaal op je af kan komen bij het regelen van een uitvaart. Stap voor stap helpen we je door de verdrietige dagen voor en rondom de uitvaart. Dat geeft rust. Iedereen kan terecht bij ULTIMUM VALE voor een uitvaart en een betrokken team uitvaartverzorgers bij jou uit de buurt kan je helpen om de uitvaart naar wens vorm te geven.

De uitvaart van dag tot dag
In het stappenplan hieronder kun je zien wat er de komende periode allemaal moet gebeuren. Onderaan deze pagina vindt je de mogelijkheid om het stappenplan te downloaden. De download kun je vervolgens ook printen zodat je het stappenplan altijd bij de hand kan hebben.

Dag 1: het overlijden

Informeer je huisarts
Informeer de huisarts bij een overlijden thuis. Bij een overlijden in het verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis wordt de behandelend arts automatisch geïnformeerd. De arts stelt de verklaring van overlijden op. Overlijdt je dierbare tijdens een vakantie in het buitenland? Informeer dan de alarmcentrale van de reisverzekering
Informeer je omgeving
Licht familie en vrienden in over het overlijden.

Bel de uitvaartverzorger
Wil je de uitvaart door ULTIMUM VALE laten verzorgen? Dan maak je een goede keuze.

Bel 06- 55 14 33 81 om het overlijden te melden. Wij maken dan direct een afspraak voor je met de uitvaartverzorger.

Voorbereiden op gesprek met uitvaartverzorger
Om je voor te bereiden op het gesprek met de uitvaartverzorger kun je alvast nadenken over:

  • Uitvaartwensen: Heeft je overleden dierbare een Wensenboekje gemaakt voor zijn uitvaart? Of is er een voorbespreking geweest waar de uitvaartwensen zijn besproken? Het Wensenboekje wordt vaak bewaard bij de uitvaartpolis of andere belangrijke papieren.
  • Donorcodicil: Is er een donorcodicil? Je huisarts kan je hierbij helpen.
  • Opbaring: Waar wil je dat je overleden dierbare wordt opgebaard? Dat kan thuis of in een uitvaartcentrum. Sommige uitvaartcentra beschikken over een 24-uurs kamers. Een plek waar je 24 uur per dag naar toe kan om bij je overleden dierbare te zijn. In sommige gevallen is een thuisopbaring niet mogelijk.
  • Verzorging: Na overlijden wordt je dierbare verzorgd en aangekleed. Je kunt daarbij aanwezig zijn en/of hierbij helpen. Leg persoonlijke spullen klaar voor de verzorging en opbaring van je overleden dierbare. Denk bijvoorbeeld aan kleding, bril, kunstgebit, sieraden en een foto van je dierbare.
  • Adressen verzamelen: Maak een lijst van namen en/of adressen om een inschatting te maken van het aantal rouwbrieven dat je wilt versturen. Zo verzamel je ook alvast de adressen voor het schrijven van de enveloppen.
  • Identiteitsbewijzen: Leg de identiteitsbewijzen van je overleden dierbare en de opdrachtgever van de uitvaart klaar.
  • Trouwboekje: Leg eventueel het trouwboekje van de overledene klaar.

Dag 2 – 4: het regelen van de uitvaart

Formaliteiten
Bij overlijden moet er aangifte worden gedaan bij de Burgerlijke Stand in de gemeenten van overlijden. Dit doet de uitvaartverzorger. Er wordt dan een akte van overlijden opgemaakt. Een uittreksel van deze akte is nodig om allerlei formele zaken te kunnen regelen. Bijvoorbeeld bij de bank of verzekeringsmaatschappij.

Begraven of cremeren
Wil je dat de overledene wordt begraven of wordt gecremeerd? Er wordt steeds vaker gekozen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Cremeren is meestal ook een stuk goedkoper omdat er geen grafkosten zijn na een crematie. Maar misschien had de overledene een sterke voorkeur voor een begrafenis en spreekt dit je daarom meer aan. Tegenwoordig is er veel interesse in natuurbegraven, dit kan ook een mooi alternatief zijn.
De locatie van de afscheidsbijeenkomst
Waar wil je dat de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt? De bijeenkomst kan plaatsvinden in een uitvaartcentrum of een gebedshuis, maar je kunt ook kiezen voor een andere locatie. Een plek waar je dierbare graag kwam of die bij jou en je overleden dierbare past. Zoals een theater, restaurant of natuurgebied. Je uitvaartverzorger adviseert je welke locatie geschikt is voor het afscheid en regelt dag en tijdstip van het afscheid bij de locatie.
Rouwbezoek
Je kunt er voor kiezen op rouwbezoek te ontvangen. Samen met de uitvaartverzorger bepaal je waar en wanneer het rouwbezoek is. Misschien wil je het rouwbezoek thuis te ontvangen of in een van de persoonlijke rouwcentra van Ultimum Vale. Je kunt er ook voor kiezen om alleen op gezette tijden rouwbezoek te ontvangen of geen rouwbezoek te organiseren. Je uitvaartverzorger regelt het precies zoals jij wilt.
Rouwdrukwerk
Met een rouwbrief, een rouwkaart en/of een rouwadvertentie maak je het overlijden van je dierbare algemeen bekend. Samen met de uitvaartverzorger stel je het rouwdrukwerk op. De uitvaartverzorger beschikt over voorbeelden ter inspiratie.
De Uitvaartkist
Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het aankomt op de kist. DELA heeft een uitgebreid assortiment. Zo bieden wij bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kiezen voor een milieuvriendelijke kist of een kist die je nog zelf kunt beschilderen. Bekijk hier de diverse opties voor het kiezen een uitvaartkist.
De bloemen
De uitvaartverzorger kan je helpen bij het uitzoeken van rouwbloemen of een rouwboeket. Wij hebben een uitgebreid assortiment waar je uit kunt kiezen. De uitvaartverzorger kan de bloemen bestellen. Uiteraard kun je ook zelf naar een bloemist gaan en een arrangement op maat laten maken of zelf een bloemstuk maken. Lees hier verder over de mogelijkheden voor rouwbloemen.
Vervoer
Er zijn veel verschillende opties betreft het vervoer van de overledene naar de afscheidslocatie. Zo kun je de kleur of het type van de auto kiezen. Ook een andere vorm van vervoer is mogelijk. Bespreek je ideeën met de uitvaartverzorger. Wil je één of meerdere volgauto’s? Of wil je de rouwauto een bepaalde route laten rijden? Alles is mogelijk
Invulling afscheidsbijeenkomst
Tijdens de afscheidsbijeenkomst is in principe alles mogelijk. Van ingetogen en kleinschalig tot uitbundig en kleurrijk. Wil je vooral (live)muziek, geef je kinderen een rol in de ceremonie of zijn er veel sprekers tijdens de bijeenkomst? Het samenstellen van de afscheidsbijeenkomst kun je samen met je naasten, een voorganger of een woorddienstbegeleider doen.

Mogelijkheden voor de invulling van een afscheidsbijeenkomst:

  • Uitvaartmuziek tijdens het afscheid kan de bijeenkomst erg mooi en persoonlijk maken.
  • Denk ook aan een fotopresentatie of het tonen van een persoonlijke video.
  • Je mag ook zelf spreken tijdens het afscheid?

Condoleance en samenzijn na afloop
Wat gebeurt er na de afscheidsdienst? Het kan fijn zijn om met de aanwezigen in een informele sfeer rustig na te praten en herinneringen op te halen. In onze vestigingen is hiervoor alles aanwezig. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere locatie. Met de uitvaartverzorger bespreek je de locatie, welke hapjes en drankjes worden geserveerd en wie worden uitgenodigd voor het samenzijn na afloop van de dienst.
Uitvaartkosten
De uitvaartverzorger informeert je over de financiële consequenties van jouw keuzes. Is er geen uitvaartverzekering. Dan wordt er een akte van sessie opgemaakt? Deze wordt door Ultimum Vale ingediend bij de desbetreffende verzekeraar, is het verzekeringsbedrag hoger dan wat de uitvaart kost, dan wordt het overige deel teruggestort naar de nabestaanden. Na afloop van het gesprek met de uitvaartverzorger ontvang je een voorlopige kostenopgave. Hierdoor kom je niet voor onverwachtse kosten te staan. Ben je benieuwd naar de kosten van een uitvaart? Kijk hier onze pakketten van een begrafenis of crematie.

Dag 5: de dag van de uitvaart

De afscheidsdienst
Na aankomst begeleiden wij jou en andere nabestaanden naar binnen. Voor de familie en andere directe nabestaanden is er vaak een aparte ontvangstkamer op de afscheidslocatie. Je bespreekt van tevoren met de uitvaartverzorger hoe je de binnenkomst op de afscheidslocatie geregeld wilt hebben. Het laatste afscheid Met je uitvaartverzorger bespreek je hoe je het moment van het laatste afscheid van je overleden dierbare wilt laten verlopen.

Crematie
Bij een crematie mag je – als je dat wilt – de overledene begeleiden naar de ovenruimte. Je kunt ook aanwezig zijn bij de invoer in de oven.
Begrafenis
In het geval van een begrafenis brengen we de overledene naar de eventuele afscheidsbijeenkomst bij de begraafplaats. Daar wordt vaak nog een laatste woord van afscheid gehouden. Met je uitvaartverzorger stem je af waar op de begraafplaats afscheid wordt genomen en wie daarbij aanwezig zijn. Ook bespreek je of je bij het dalen van de kist aanwezig wilt zijn.
Na afloop
Na de begrafenis of crematie zorgt de uitvaartverzorger ervoor dat je de akte van overlijden en persoonlijke aandenkens terugkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan de condoleancemap, linten, kaarten of het kruisje.

Na de uitvaart

Asbestemming of grafsteen
Na de uitvaart heb je tijd om te bedenken wat er met het as of het graf van je dierbare moet gebeuren.

Regelen na de uitvaart
Na de afscheidsbijeenkomst zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen van abonnementen of lidmaatschappen die de overledene had, en het afsluiten van social media accounts. Om hierbij te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van alle zaken die na het overlijden geregeld moeten worden.

het stappenplan als pdf

Wilt u meer informatie?

Heeft u een uitvaartpakket gevonden die bij uw wensen past, of zijn er vragen of onduidelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Wilt u een overlijden melden?